Mengimbau kenangan dolu - dolu 1

26 Februari 2010

 tu diaa besaq na...blazer hang pon besaq..kejiiiiii

Salam Maulidur Rasul..

Harap semua dalam lindunganNYA. Entry kali ni aku nak kongsikan kenangan dolu2 masa aku study di IKTBN Sepang..May be tempat belajar aku tak segah LIM KOM WING atau MMU tapi aku rasa benda yang aku belajar kat sini yang tak dapat kat tempat lain.

Kalau kite study kat satu2 tempat tu bukan hanya teknikal dan teori semata2. Kite kena blaja benda2 lain seperti sosial, bina insan dan lain2 lagi. Kat IKTBN ni tak terlepas dengan benda2 mcm ni. Antara yang aku join ialah pertandingan Pidato. Bunyi mcm boring kan..kikiki..aku join sejak aku sem 1 lagi..dengan pidato ni la aku mempupuk semangat dan keberanian. Aku jadi yakin bila nak bercakap depan orang ramai dan confident level tu bertambah dari biasa.

So aku kongsikan kejayaan aku meraih Naib Johan Pertandingan Pidato IKBN SeMalaysia di IKBN Kuala Perlis dan tempat ke3 Pidato Hari Belia di IKBN Peretak. Tiada kejayaan tanpa pengorbanan dan usaha..chewahhh

 kejayaan team IKTBN Sepang juara keseluruhan

 team pidato IKTBN Sepang tahun 2005

 bersama coach pidato En Hezir

 kenangan manis selepas di umumkan juara keseluruhan

team pidato tidak menghampakan Juara kategori wanita dan Naib juara kategori lelaki (aku la tu hehehehe)

 barisan penyokong ala2 AF tuh..


 Pertandingan Pidato Hari Belia 2006

Salam Maulidur Rasul 1431H


Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

***sumber wikipedia

Yahuuuuu..aku dapat anak buah lagi..

25 Februari 2010
video
 video beberapa tahun lepas ketika Iman Hakim masih kecik


Salam 

ala baik sikalang? ***mod chap goh meh.kikikiki.. ari nie aku dapat berita gembira dari kg..bahawasanya Kak Ita aku telah selamat melahirkan bayi LELAKI..anak kedua beliaw..aku tak dapat balik kampung nak lihat kecomelan anak buah aku yang ke 9 itew...

Yang paling seronok dah tentu abang nya Iman Hakim..may be akan nama kan baby boy itew dengan awalan Iman gak..Iman Harith ke, Iman Haniff ke, Iman Qaliff ke..best2..huhuhuhu..

 kini caye bgelar ABG LONG

  yeahaaaa..caye dapat kwn utk gadoh..kikikikiki

***mod x sabar nak balik kg

Plan untuk cuti Maulidur Rasul..

22 Februari 2010

Salam

apa kaitan dengan gambar di atas?ohh nanti akan terjawab segala persoalan..cuti maulidur rasul nanti nya plan..harap sukses la..gathering dengan kwn2 masa belajar..tunggu la updated seterusnya..

Bingkisan Raja Sehari

15 Februari 2010

Mempelai : Norsakdah & Shazriman
Tarikh : 14 Feb 2010
Lokasi : Kuarters IKTBN Sepang

 tersepit aku disitu..tanpa pasangan..nangess..

 chantek kan beliaw..

 Pengantin yang sangat cantik dan segak..secocok dengan busana pink biru

Selamat Pengantin Baru buat ex officemate @ senior aku Odah yang telah melangsungkan perkahwinan dengan pilihan hati beliau yang juga ex student IKTBN Sepang, Eri..Semoga bahagia dan kekal hingga ke anak cucu...


majlis dibuat di dewan makan IKTBN Sepang..jimat kos dan kembali kan kenangan aku


aku berpeluang jumpa rakan2 lama

Sempat jumpa anak Kak Maryati..Adam Syahmi yang sgt chomel..

Melepas lelah di Bagan Lalang..

14 Februari 2010
Salam semua..

Bagaimana dengan cuti tahun baru cina anda?seronok, dua ronok atau beronok2 atau sebaliknya..ok pakcik plak beribu2 lemon ronok..apakah? ye aktiviti bdk2 kertu diketuai oleh Abg Wan, Si Tembam (Syaf & Pojie)..kikiki..Azrel n Are'Fi...lokasi Bagan Lalang Sepang Selangor @ Sepang Goldcoast..Aktiviti mandi manda, BBQ, Karok dalam gelap dan gossip mossip..merasa.....

So bagi mengambarkan sesuatu tersebut inilah pic2 itew..layannn sajo:

 malam 120210 kiteorg membuat persiapan utk PERAP AYAM, DAGING, UDANG dan IKAN CENCARU

 masing buat2 sibuk di dapur

 inilah hasilnya..nampak meriah kan..rasa tak tahu..

 macam banyak jer..padahal tak ramai pon join

 aku sedia la apa yang patut nak bwk ke Bagan Lalang

 snap2 sblum gi

sampai2 terus snap2

 kegedikan kami..ko adooo?hahahaha

tu dia mereka yang gedik

 apa lagi makan time..lapor masing2

apa yang ko buat tu ha?keji sgt..

 si tembam sgt kuat makan..5 kali tambah mee hoon..kikikiki
 suasana Bagan Lalang yang chantek

 suasana ketika matahari nak terbenam..so wonderful and beautiful

 tu dia posing pas mandi..sexy kah?

 abaikan keseksian itew..


 aktiviti mhidup api..manfaatkanlah apa yang anda belajar ketika menjadi pengakap Malaysia

 cucuk mcucuk..awas jgn tercucuk tempat lain..opsss

tadaa..test market

 ready to eat
 makan...makan..makan lagi

thanks smua yang menjayakan program ni..huhuhuhu

Ni la loghat Pahang..belah Lipis dan Raub..

09 Februari 2010

Alhamdulillah selesai sudah..

08 Februari 2010
Salam semua..

Harap kalian semua di lindungi oleh NYA..bertarikh 6 Feb 2010, bertempat di kediaman ku, Kg Durian Tawar, genaplah setahun pemergiaan ABAH tercinta..rentetan dari itulah majlis kenduri arwah dan doa selamat dibuat..alhamdulillah semua nya selesai dengan baik..moga2 ABAH tenang "disana"..amennnn

 persiapan yang dijalankan
sekitar majlis
 walaupun tak ramai yang hadir tetapi tetap bermakna

 anak-anak buah dan saudara mara



 pose limau sempena CNY

***kehidupan mesti terus diperjuangkan walau dugaan dan cabaran yang mendatang