Anda inginkan kulit yang cantik berseri dalam gambar?

30 Jun 2009
Salam..

Anda memerlukan:
  • Gambar yang terang dan jelas
  • Perisian Adobe Photoshop CS2 dan versi keatas (kalau takde sila dowload dan beli di kedai2 mjual cd perisian)
**pastikan spesifikasi pc anda bersesuaian kerana adobe photoshop memerlukan spesifikasi yang tinggi iaitu RAM dan processor yang bersesuaian...

seperti yang dijanjikan aku ingin berkongsi cara-cara untuk mengedit gambar...untuk pelajaran pertama kita belajar bagaimana ingin melicinkan kulit supaya cantik berseri..


gambar asal yang belum di edit





Step 1
Open adobe photoshop cs2.File - open.Pilih gambar wajah yang akan anda edit



Step 2
Klik kanan pada "background" dan pilih duplicate layer..so terhasil la "background copy"..pada layer "background copy" ni la kite akan edit bagi menghilangkan jerawat, kesan lembam, kesan luka dan sebagainya..



Step 3
Pada layer "background copy" klik pada menu sebelah kiri terdapat spot healing brush tool..tool ini bagi menghilangkan tompok2 jerawat dan cela pada wajah tersebut..



Step 4
Dulicate lagi layer "background copy" kini menjadi "background copy 2"...n then gi ke menu sebelah atas plak..pilih FILTER - BLUR - SURFACE BLUR..pada radius isi kan dengan 100 piksel dan threshold dengan 20 levels




Step 5
Pilih eraser tool pada sebelah kiri menu..set opacity kepada 64% supaya cara pemadaman gambar itu kelihatan smooth dan tidak tajam..

pastikan anda padam benda2 yang tidak berkaitan dengan kulit iaitu mata, kening, rambut, baju dan lain2..setelah siap memadam pastikan setkan opacity layer "background copy 2" itu kepada 62%..bergantung kepada kesesuaian..

Selesai...jika hasilnya sama sahaja..sila cuba sehingga berjaya..semoga anda berjaya..selamat mencuba..practice make perfect

gambar yang telah siap di edit

***touchup sedikit kecerahan dgn pergi kemenu IMAGE - ADJUSTMENT - BRIGHTNESS / CONTRAS untuk hasil yang lebih menarik

6 kOmEn:

  1. kagum!

    clap2! :D

  1. gitu..
    step by step..
    rajin abg kecik..
    jim mlas!hahaha..

  1. Hezesuze berkata...:

    baiklah cikgu....huhuhu

    terima kasih cikgu...

  1. rizz berkata...:

    yehh bguss! leh praktikkan ekekee

  1. syaf berkata...:

    rajin ko kak mngajar budak2...
    bagus..teruskan usaha murni anda

  1. QieFLy si Dolce berkata...:

    thanx nok....

    akhirnyer aku tau dah mcm mana nak flawless kan muka kuh ini....

    hehehe